4 tips på hur du reser gratis

Att resa är vanligtvis något som kostar ganska mycket pengar. Men med lite fantasi, tålamod och envishet går det faktiskt att resa ganska långt nästan gratis. Nedan följer några tips på resesätt som både kan ge dig gratis boende och gratis transport.

Gratis Boende

Couchsurfing är en kostnadsfri tjänst och ett socialt nätverk där folk som har extra plats i sitt hem, exempelvis en soffa som namnet anspelar på, erbjuder folk att komma och bo där gratis. Couchsurfing bygger på att man gillar att träffa nya människor från andra länder och kulturer och att detta är anledningen till att man tar emot gäster. Därför kommer du hos de flesta du bor hos ha mycket roligt och få en perfekt inblick i det vanliga livet i det land där du reser. Har du planer på att använda dig av Couchsirfing inom en snar framtid så bör du överväga att ta emot några ”Couchsurfare” innan du själv ger dig ut och reser. Dels för att ge tillbaka till detta ideella projekt men också för att skaffa dig några referenser. Varje gång du tar emot någon hemma hos dig kommer du att få en referens. När du har några referenser (förstås ska dom vara bra) fungerar detta som ett kvitto på att du är en bra person att ta emot för andra.

Gratis Transport

Lifta är ett alldeles utmärkt sätt att ta sig fram på helt gratis. Lifta kräver ofta att man har gott om tid men fungerar förvånansvärt bra. Idag är det inte så vanligt med folk som liftar men många kommer att stanna och plocka upp dig som tycker det är roligt att träffa nytt folk och ha någon att prata med under resan. Detta är även ett bra sätt för dig att träffa nya människor och knyta kontakter på de platser där du reser. Då många som plockar upp liftare är mycket godhjärtade kommer du förvånas av hur mycket hjälp du får. Det är exempelvis inte ovanligt att man blir bjuden på mat eller får erbjudande om att sova över hos någon.

Vad som är viktigt att tänka på när du liftar är att du står på en plats där det är lätt för folk att stanna till och plocka upp dig. Bra liftarställen kan du bland annat hitta på Hitchwiki, en wikiportal tillägnad liftning. Vidare bör du ha en skylt där det står vart du ska. Slutligen är det bra om du har ett leende på läpparna så att folk förstår att det kommer att vara roligt att plocka upp just dig.

Gratis lån av bil kan du få genom hyrbilsbolaget Hertz. Hertz har många hyrbilar runt om i landet som hyrs på ett ställe och lämnas på ett annat. Därför behöver de någon som transporterar tillbaka dessa bilar till uthyrningsstället där de hör hemma. I stället för att sätta någon av sina anställda på att köra tillbaka bilarna, vilket naturligtvis skulle bli mycket dyrt erbjuder de vem som helst med körkort att låna bilen gratis för den sträckan som är aktuell. Kolla in deras hemsida för aktuella sträckor och du kommer att bli förvånad över hur många olika det finns just nu.

Genom SJs biljettauktioner på Tradera hittar du stundvis biljetter som är nästan helt gratis. Liksom när man lånar en hyrbil kan det med detta sätt vara ganska svårt att planera ett exakt datum när man vill ge sig av. Men med lite tålamod och flexibilitet vad gäller tider kommer du förr eller senare kunna hitta mycket billiga biljetter till din destination.

Gratis kryssningar går det ofta att hitta genom de större kryssningsbolagen såsom Viking Line, Tallink Silja och Stena Line. Kryssningsbolagen räknar med att de flesta resenärer gör av med såpass mycket på alkohol, mat och tax free att de mer än ofta ger bort kryssningar. Lyckas man inte komma över en kryssning som är helt gratis kan man köpa en sista minuten-kryssning för näst intill ingenting. Något vissa gör, som vi definitivt inte uppmanar till från Hitta Billiga Flyg är att komma över en gratis kryssning eller köpa en tokbillig och sedan kliva av när man kommer iland på kryssningsdestinationen. Detta är något som givetvis inte egentligen är tillåtet men något som inte kontrolleras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *