Resa hem utan pass

Generellt sett kan man säga att det blir mycket svårt att resa hem om man blivit av med sitt pass. Blir man av med sitt pass under resan kan man i bästa fall ordna ett nytt på några dagar, i andra fall kan det dröja mycket längre.

Resa hem med Nationellt ID-kort

Om du befinner dig i något av Schengen-länderna är det möjligt att resa hem även om du inte har passet kvar. Dock krävs det att du har ett Nationellt ID-kort.

Resa hem med körkort

När man reser inom Norden behöver man inte använda något pass. Dessa avser resor mellan länderna Sverige, Finland, Danmark Norge. Dock är det krav på att man alltid ska kunna styrka sin identitet. Detta kan man normalt göra med sitt körkort.

Ordna nytt pass utomlands

I ungefär hälften av världens länder finns det en svensk ambassad. Har man tappat bort sitt pass är det till den svenska ambassaden i landet man får vända sig. I de flesta andra länder finns det ett svenskt konsulat. Dit får man vända sig om det inte finns någon ambassad. Hos ambassaden eller konsulatet kan man normalt ansöka om nytt pass. Dock bör man känna till att detta kan ta allt mellan ett par dagar och upp till månader att få utfärdat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *