Resa till Aten

billiga flyg till atenAten är en antik stad med en beundransvärd ålder. Historien sträcker sig tillbaka ända till 3000 före kristus då den första stadsbebyggelsen växte fram kring det berömda Akropolisberget. I staden blandas nytt och gammalt såväl som öst och väst. Den häftiga blandningen gör staden klart besökvärd för dig som aldrig varit där. Under sommaren är det också möjligt att njuta av sol och bad, och ett alldeles förträffligt nattliv.

Hur tar man sig till Aten?

Från Stockholm, Göteborg och Malmö hittar man relativt många och billiga flygresor till Aten. Under sommarmånaderna går det speciellt lätt att hitta resor då Aten är en knutpunkt för vidare resor till exempelvis de grekiska öarna. Till Aten flyger flera lågrprisflygbolag, däribland Norwegian och Ryanair. Det brukar även finnas många förmånliga charter eller weekendalternativ större delen av året.

Vilka sevärdheter finns i Aten, och vad kan man göra?

Något man bör känna till när man reser till Aten är de historiska sevärdheterna är oändligt många. Det kan vara svårt att klämma in allt och det kan därför vara bra att bestämma sig i förväg för vad man vill hinna med.

Akropolis: Den kanske mest berömda sevärdeten av dem alla är Akropolis. Akropolis är Atens gamla stad och den plats där du hittar de mest berömda antika byggnaderna, såsom Pantheon, Erectheion och Athena Nike-hotellet. Akropolis har kommit att känneteckna hela Grekland och är även ett landmärke för den moderna civilisationen. Normalt kostar inträdet cirka 12 euro. Även om detta pris kan tyckas saftigt ger det dig inträde till ett stort antal byggnader i anslutning till Akropolis. Dessutom är ett besök på Akropolisberget ett måste när du är i Aten. Utsikten är fantastisk vilket gör ett besök under dagar med klart väder att föredra. Se dock upp för stekheta sommardagar då det kan bli mycket hett!

Nationalträdgården i Aten: Nationalträdgården i Aten är en mycket lugn och fridfull park där man kan promenera och njuta av den vackra naturen. Parken ligger mycket centralt i Aten vilket gör att man lätt tar sig dit. I parken finns en mängd olika typer av blommor men även gamla ruiner och ett mindre zoo.

Sola och bada vid Atens stränder: Om vädret är bra är en mycket trevlig utflykt att ta sig till Atens stränder söder om staden. Dessa når man enkelt genom att ta sig med spårvagn från Syntagma, sedan är det bara att hoppa av där det ser fint ut. Man bör dock se upp för att många restauranger och kaféer intill stränderna mer än ofta kan ta överpriser, speciellt för turister.

Se en basketmatch: Aten har två större basketlag, Panathinaikos och Olympiakos, som tillhör några av de bästa i Europa. Därför kan man i Aten se basket av mycket hög kvalitet. Biljetter går enkelt att köpa vid stadion.

Shopping: Trots att Aten är en relativt stor stad finns det ganska få shoppingcenter. I området Plaka hittar man mängder av souvenirbutiker, oftast säljer butikerna krims-krams men även kvalitetsbutiker finns. Kolonaki är känt som ett hippt och konstnärligt område där man även hittar bra shopping.

Äta i Aten?

I Aten finns mängder av härliga restauranger som serverar traditionell grekisk mat. Det brukar inte vara svårt att hitta någorlunda bra ställen där man kan äta för en billig peng. För dig som söker billig och bra grekisk mat kan du exempelvis äta en Souvlaki. Souvlaki finns nästan överallt och består av kyckling/fläsk, grönsaker och tzatziki rullat i ett pitabröd. Mycket billigt och gott! Ofta kan man köpa en Souvlaki för mellan 1.7 och 2.2 euro.

Dricka i Aten?

Frappé: Frappé är en typ av grekisk kall kaffe som är mycket läskande i stadens varma temperatur. Frappé serveras naturell, eller med socker och mjölk. Ibland blandas det även med någon söt sprisort, såsom Baileys.

Ouzo: Ouzo är en grekisk spritdryck som har en mycket kraftig smak av anis. Vanligtvis ligger alkoholhalten på mellan 38-49% men blandas oftast med vatten. När Ouzo blandas med vatten går den från att vara klar till att bli mjölkfärgad.

Söker du barer i Aten finns det många i centrum. Ett mindre klubbdistrikt finns även i den östra kustzonen. Ett antal trevliga barer finns även i Psyrrí-området.

 Vad bör man se upp med i Aten?

Även om Aten generellt set är en mycket säker stad finns det några saker man bör vara försiktig med, eller åtminstone ha i åtanke. Det är mycket vanligt med ficktjuvar i Aten. Detta bör du se upp med speciellt om du åker tunnelbana till och från flygplatsen samt allmänt där det är trångt och mycket folk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *