Resa till Lissabon

billiga flyg till lissabonLissabon är Portugals huvudstad som passar bra att resa till nästan hela året tack vare det bra klimatet. Staden har på senare år ett uppsving och är idag en ganska välbesökt turistdestination. Många lågprisflygbolag har idag billiga flyg till Lissabon vilket gör att en tur dit även går att göra över en weekend. Vad Lissabon har gemensamt med många andra gamla städer, såsom Istanbul och Rom är att staden är byggd på sju kullar. Staden kännetecknas av små hus i vit sten som skiljs åt av smala gränder. Nedan finner du en reseguide med nödvändig information för dig som ska resa till Lissabon.

Hur är vädret och klimatet i Lissabon?

Generellt är det mycket varmt i Lissabon. Somrarna är vanligtvis mycket varma och vintrarna relativt milda. Detta speciellt eftersom Gulfströmmen passerar precis utanför, något som ger bland de mildaste vintrarna i Europa. Sommarsäsongen håller i sig i ungefär sex månader, mellan maj och oktober månad. Medeltemperaturen på dagarna under dessa månader är cirka 25 grader. Något som kan vara bra att tänka på när du besöker Lissabon som turist är att vädret på grund av stadens närhet till havet är ganska ombytligt. När man minst anar det kan det börja regna och en bra idé är att ta med sig ett paraply.

Hur tar man sig från Lissabons flygplats in till stan?

Oftast är det absolut enklast att ta sig från flygplatsen med kollektivtrafik. Är det inte sent på kvällen eller nattetid bör du undvika att ta taxi. Taxichaufförerna i Lissabon är kända för att just lura turister.

Flygbussarna går vanligtvis varje halvtimme och tar dig in till stan för cirka 3,5 euro.

Tunnelbanan är kanske det enklaste sättet att ta sig till stan på. Tunnelbanan går direkt från flygplatsen och tar dig hela vägen in till stan. Att ta sig till Lissabons centrum tar cirka 25 minuter och kostar 1.9 euro.

Taxi kostar vanligtvis runt 10 euro för att ta sig in till stan, avsett att du inte blir lurad, något som är mycket vanligt. Generellt sett bör du undvika att ta taxi från flygplatsen om du inte har brottom eller mycket bagage att kånka runt på. Skulle du upptäcka att du blir utsatt för någon form av bedrägeri, bör du  om polisen finns i närheten kalla på dem.

Hur tar man sig runt i Lissabon?

Det är ganska lätt att ta sig runt i Lissabon med kollektivtrafik. Stadens tunnelbana är ren och relativt nyrenoverad. I staden finns även ett stort och effektivt bussnät samt spårvagnar. Biljetterna kostar 1,40 euro om du köper dem i förväg eller i tunnelbanan. Det är även möjligt att köpa biljetter ombord på bussarna eller spårvagnarna, då kostar biljetterna 1,80 euro.

Vilka språk talas i Lissabon?

Det officiella språket i Portugal är portugisiska. Men tack vare portugisiskans närhet till spanskan går det ofta mycket bra att ta sig fram även på spanska. Lokalbefolkningen uppskattar när turister försöker att kommunicera på portugisiska och du får ofta se ett leende hos den du frågar. De flesta unga kan tillräckligt med engelska för att hålla en enklare konversation och du kan därmed ta dig fram relativt väl utan kunskaper i portugisiska eller spanska.

Vilka sevärdheter finns i Lissabon?

Zoologiska trädgården: Även om inträdet är relativt dyrt, cirka 15 euro så kan det helt klart vara värt ett besök. Detta är ett zoo som har ett stort antal exotiska djur.

Lissabons Oceanarium: Lissabons Oceanarium är ett av världens största oceanarium. Utställningen blandas av en permanent och en tillfällig utställning. Den permanenta utställningen består bland annat av ett gigantiskt akvarium med ett stort antal exotiska fiskarter.

Botaniska trädgården: Lissabon har två stycken botaniska trädgårdar. Ajuda-trädgården sägs vara Portugals första och även en av de äldsta i hela Europa. Denna trädgård påbörjades i anslutning till kungafamiljens nya palats i Ajuda 1755. Lissabons botaniska trädgård byggdes även den för flera hundra år sedan.

Alfama: Alfama är Lissabons äldsta område. Här blandas arkitektur från medeltiden ända fram till 1800-talet. Man går lätt vilse i de många och trånga gränderna som förvisso är mycket charmiga. Området är gammalt och något nedgånget men man hittar ändå fullt med trevliga små restauranger och kaféer.

Belém: Belém är ett område som är alldeles fullspäckat med sevärdheter. Gör du en utflykt hit kan det vara värt att besöka bland annat Belém-tornet, Jerónimos-klostret och Padrão dos Descobrimentos.

Museu Nacional de Arte Antiga: Portugals nationella konstsamling finns på detta museum. Det är en imponerande samling av konst från 1300-talet till 1800-talet.

Shopping i Lissabon?

Jämfört med övriga Europa har butikerna öppet något längre, ofta ända fram till klockan 10 på kvällen. En bra idé om du tänker shoppa mycket i Lissabon är att köpa ett så kallat shopping-kort. Detta kort ger dig mellan 5-20% rabatt på cirka 200 butiker i det berömda shoppingdistriktet Baixa under 24 timmar.

Många vanliga butiker har stängt på söndagar. Alternativet till dessa är ett av de stora shoppingcentrum som finns i staden. De allra flesta shoppingcentrum har öppet sju dagar i veckan och har det mesta att erbjuda. Två kända shoppingcentrum är bland andra Centro Comercial Colombo, som till och med inrymmer go-kart och berg- och dalbana samt Amazéns do Chiado.

Är Lissabon säkert?

Lissabon är för det mesta en relativt säker stad. Dock bör man ha i åtanke att situationen har förvärrats de senaste åren. Enligt Eurostat har kriminaliteten ökat de senaste åren i Lissabon, bland annat rån och stölder. De vanligaste brotten som drabbar turister är ficktjuveri i kollektivtrafiken samt stölder ur hyrbilar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *