Resa till Paris

Paris är en av de stora metropolerna i Europa. I centrala Paris bor det cirka 2,2 miljoner men i storstadsområdet uppgår befolkningen till hela 12 miljoner. Detta gör det till en av de största städerna i Europa. Staden omger den berömda floden Seine som sätter stark prägel på stadsbilden. Staden är ett av världens mest populära turistmål, årligen kommer cirka 45 miljoner turister till Paris.

Hur tar man sig till Paris?

Från de större städerna i Sverige tar man sig lättast till Paris med flyg. Det går att hitta billiga flyg till Paris nästan hela året oberoende av säsong. Exempelvis flyger lågprisflygbolagen Norwegian och Ryanair dit. Tar du dig till Paris från europeiska kontinenten är även tåg eller Eurolinesbussar ett bra alternativ.

Hur tar man sig från flygplatsen in till Paris?

Paris har tre stora flygplatser som ligger lite olika till. Den största och vanligaste destinationen, om du exempelvis bokat din resa med Air France eller SAS är Charles de Gaulle. Från Charles de Gaulle tar man sig smidigt med RER B (parisiskt pendeltåg) in till stan. Tåget tar cirka 40 minuter in till stan och kostar runt 10 euro. Flyger du inrikes i Frankrike kan det hända att du landar eller flyger från Orly. Därifrån tar man sig med Orlybus in till stan. Det tar cirka 30 minuter och kostar runt 7 euro. Den tredje flygplatsen heter Beauvais. Beauvais har lite sämre läge än de andra flygplatserna och är en vanlig destination för lågprisflygbolag, bland annat Ryanair och Wizzair flyger dit. Till och från Beauvais tar man sig med buss. Den tar cirka en timme och kostar 17 euro.

Ta sig runt i staden

Promenera: Paris är en promenadvänlig stad och det är ganska lätt att ta sig runt till fots i staden. Det finns mängder av grönområden och parker, dessutom ligger många av de mest populära sevärdheterna inte så långt från varandra.

Tunnelbana: Tröttnar du på att promenera är det mycket smidigt att ta sig runt med stadens tunnelbana. Tunnelbanesystemet är väl utbyggt och lätt att hitta i. I de centrala delarna av Paris går det också nästan alltid att stöta på en tunnelbanestation efter någon kvarts promenad. Med tunnelbanan kan man lätt lokalisera sig om man skulle gått vilse. En resa med tunnelbanan i Paris kostar 1.7 Euro. Man kan då åka hur långt man vill. Det man bör tänka på är att man är skyldig att kunna visa upp biljetten för kontrollanter under hela tiden man är i tunnelbanan. Kasta därför INTE iväg biljetten så fort du kommit igenom spärrarna. Kontrollanterna i tunnelbanan är många och brukar inte ha överseende med att man är en dum turist. Boten ligger på runt 70 Euro för den som saknar giltig biljett.

Med cykel: Paris är en stad som är ganska bra anpassad för att cykla. Att cykla runt i Paris går snabbt, dessutom kan du med en cykel se mycket mer än om du åker tunnelbana. Paris stad har genom programmet Vélib gjort det busenkelt att hyra en cykel. Både för en dag och för längre tid. Med ditt vanliga betalkort kan du hyra en cykel för 1,7 Euro per dag. Vill du hyra en cykel en hel vecka kostar det 8 Euro. Den enda haken är att man betalar en deposition om 150 Euro, den får man dock tillbaka efteråt. Man kan betala för detta antingen i maskinerna eller över internet.

Med buss: Bussnätet ä likt tunnelbanenätet väl utbyggt. Eftersom tunnelbanan slutar gå klockan ett på natten vinner man mycket på att lära sig att ta sig runt med bussar. Nattbussarna, de så kallade Noctiliens går vanligtvis hela natten. Du hittar dem genom ett N som står utmärkt på många busshållplatser.

Med Taxi: Taxi kan vara ett bra alternativ under nattetid då man inte sitter fast i köer. Under dagarna är staden ganska hårt trafikerad och priset på en taxiresa kan därför sticka iväg och ta relativt lång tid. Se upp för svarttaxi! Svarttaxichaufförer i Paris är inte att lita på. Det sker flera incidenter varje år där berusade människor som tagit svarttaxi råkar illa ut i Paris.

Vilka språk talas i Paris?

Franska är officiellt språk och det kan hjälpa ganska mycket om man lär sig några grundläggande fraser för att exempelvis kunna fråga efter vägen. Fransmän har historiskt varit (ö)kända för att tala usel engelska och vara arroganta mot utlänningar som inte talar franska. Detta har dock förändrats mycket. Många unga talar flytande engelska och det finns även ett stort antal ungdomar som mer än gärna övar sin engelska med någon turist. Många har också läst spanska, tyska eller italienska under skoltiden.

Eftersom Paris länge har haft en stor invandring från Nordafrika finns det även väldigt många som talar arabiska.

Sevärdheter i Paris

Paris är en stad där det fullkomligt kryllar av museer och kulturella evenemang. För dig som gillar museer är en bra investering ett Museumpass. Passet ger dig tillträde till över 70 museer i Paris och kostar 43 Euro för två dagar. Med detta kort slipper du även förbi i museernas köer. Dessa kan ibland vara horribelt långa, speciellt på Louvren.

Triumfbågen: Byggnaden uppfördes till minne av segern i Austerlitz. Uppifråm Triumfbågen har man en fin utsikt över staden.

Versailles: Versailles slott ligger lite utanför Paris men är väl värt ett besök. Man tar sig lättast dit genom att ta RER  (pendeltåget) till stationen Versailles Rive Gauche.

Eiffeltornet: Eiffeltornet har kommit att bli symbolen för Paris. Är du rädd för höga höjder går det lika bra att se tornet från marken. Köerna brukar vara mycket långa men står du ut med detta väntar en mycket vacker utsikt när du kommer upp.

 Notre Dame: En katedral i imponerande gotisk arkitektur.

Sacré Coeur: Sacré Coeur är en kyrka belägen på Paris högsta punkt. Kyrkan ligger alldeles intill de berömda konstnärskvarteren vid Montmartre.

Louvren: Louvren är det mest besökta museet i världen. Bland annat kan du där se den berömda tavlan Mona Lisa av Leonardo da Vinci.

Shopping i Paris

Butiker: Eftersom Paris är ett av de större modecentra i världen finns det även goda möjligheter till shopping, speciellt om du gillar märkeskläder och lyxvaror. Ett av de trendigaste shoppingkvarteren just nu är Le Marais. Letar du efter vintage eller liknande är Saint-Germain-des-Prés värt ett besök.

Loppmarknader: Det finns tre stora loppmarknader i Paris utkanter. Den kanske största och mest kända av dessa tre är den som ligger vid Porte de Clignancourts tunnelbanestation. Där går det att shoppa allt mellan himmel och jord.

Restauranger och äta ute i Paris

Åker du till Paris är det definitivt värt att lägga en del pengar på att äta ute. I Paris finns några av världens bästa restauranger och staden har näst flest restauranger med stjärna i Michelinguiden i världen. Generellt sett är det ganska dyrt att äta ute i Paris men håller man sig undan från de värsta turiststråken kan man i många fall komma undan billigare. Vad som brukar vara väl värt pengarna är att beställa en meny med tre till fyra rätter. För en sådan betalar man vanligtvis mellan 20 och 40 euro.

Budgetrestauranger i Paris kostar vanligtvis mellan 10-15 euro, men 15 euro och uppåt är ofta vad man får räkna med.

Skaldjur: Paris är ett bra ställe att äta skaldjur på. Musslor, ostron och andra skaldjur finns i mängder.

Etnisk mat: Paris är ett mecka för dig som vill testa etnisk mat från olika kulturer världen över. Det fullkomligt kryllar av halal-restauranger, exempelvis marockanska, indiska, pakistanska, västafrikanska och indonesiska restauranger. Paris är även den stad i Europa där man finner flest kosher-restauranger. Ett stort antal av dessa finns i de judiska kvarteren i Marais.

Hotell och vandrarhem i Paris

Paris är en stad med mycket gott om hotell och vandrarhem. Däremot är det något dyrare än i många andra Europeiska storstäder, mycket på grund av stadens popularitet hos turister. För dig som söker det billigaste möjliga boendet när du reser till Paris är det en bra idé att ta in på vandrarhem.

Friend’s Hostel Paris: Detta vandrarhem ligger i Montmartre i norra Paris. Dess närhet till tågstationen Gare du Nord gör att det är mycket enkelt att ta sig dit, exempelvis från flygplatsen. Vandrarhemmet är rent och fräscht och erbjuder boende i sovsal som delas av mellan 3-12 personer. I närheten kan du upptäcka konstnärskvarteren Montmartre där bland annat filmen ”Amelie från Montmartre” utspelar sig. På Friend’s Hostel Paris bor man för cirka 138 kronor per natt och person. Detta avser boende i sovsal som delas av fyra personer. Mer information och boka Friend’s Hostel Paris

 Hotel du Petit Moulin: Söker du i stället ett boende med lite högre standard och bra läge kan Hotel du Petit Moulin i Marais rekommenderas. Hotellet har fyra stjärnor och ett alldeles perfekt läge på  Rue du Poitou i Marais. Hotellet har modernt inredda rum och flerspråkig personal. Mer information och boka Hotel du Petit Moulin

 Växla pengar inför resan till Paris?

Frankrike har Euro som valuta vilket gör att det generellt sett blir ganska dyrt och onödigt att växla i förväg. Växlingskontoren i Sverige har dåliga kurser och det blir bättre för dig att ta ut pengar ur bankomat i Paris. I Euroländer får bankerna inte ta någon avgift för bankomatuttag. Däremot tar många banker ut ett mindre valutapåslag när du handlar på kort eller tar ut kontanter. Detta brukar vara cirka 1,5-2% beroende på vilken bank du har. Men med exempelvis Norwegians kreditkort har du inga avgifter alls när du handlar eller tar ut pengar i utlandet. Det är ett kort som dessutom är gratis.

Vad du definitivt bör undvika är att ta med dig svenska kontanter för att växla i Paris. Detta blir vanligtvis en mycket dålig affär med urusla kurser och höga avgifter.

Vill du ha lite fördjupad läsning kring vad man kan se och göra i Paris rekommenderar jag Berlitz reseguide som finns för 78 kronor hos Adlibris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *