Resa till Tallinn

billiga flygresor till tallinnTallinn är Estlands huvudstad och en av Östersjöns kuststäder med cirka 430 000 invånare. Staden är mycket gammal, exempelvis byggdes fästningen på den så kallade Toompea-kullen i stadens mitt år 1050. Men många andra byggnader finns bevarade från medeltiden.

Hur reser man till Tallinn?
Det lättaste och billigaste sättet att resa till Tallinn på är vanligtvis att ta färjan från Stockholm. Tallink Silja Line eller med Viking Line. Ofta finns det tillfälliga erbjudanden med dessa kryssningsföretag som är mycket fördelaktiga, näst intill gratis. Kryssningsbolagen räknar med att resenärerna kommer att göra av med pengar ombord, därav de låga priserna. Från Sveriges större flygplatser finns de även ett stort antal billiga flyg till Tallinn, bland annat med Air Baltic, Norwegian, Finnair och SAS. Men också med Ryanair. Tar du dig till Tallinn från övriga kontinenten i Europa är ett bra alternativ att resa dit med bussbolaget Eurolines. Dom erbjuder ofta resor till mycket låga priser.

Hur tar man sig från flygplatsen in till stan?
Flygplatsen ligger ganska nära centrala Tallinn. Det går bland annat bussar från flygplatsen som tar dig till Gamla Stan i Tallinn på cirka 15 minuter.

 Hur tar man sig runt i Tallinn?

Gamla Stan i Tallinn, den del de flesta turister rör sig i är inte gigantisk vilket gör att man lätt tar sig runt där till fots. I staden finns det annars ett väl utbyggt system av bussar, spårvagnar och trådbussar. En engångsbiljett i en biljettkiosk kostar 1 Euro.

Sevärdheter i Tallinn

Den medeltida Gamla Stan: Gamla Stan i Tallinn är en av de största sevärdheterna i staden. Gamla Stan byggdes mellan 1400 till 1600 talen och är mycket väl bevarad. Stadsdelen är inte så stor vilket gör att du lätt tar dig omkring till fots. För dig som är villig att betala finns det guidade turer. I Tallinns Gamla Stad hittar du bland annat den så kallade ”Raekoja Plats”, ett berömt torg fullt med härliga restauranger och kaféer.

Stadshuset: Tallinns stadshus byggdes år 1371 och heter på estniska Raekoda. Där kan du bland annat besöka Tallins Stadsmuseum.

Toompea-kullen: Enligt myten byggdes kullen ovanpå den estniska kungen Kalevs grav. På byggdes sedan år 1219 det danska slottet.

Alexander Nevsky-katedralen: Denna katedral är helt klart värd ett besök. Katedralen har klassiska rysk-ortodoxa lökkupoler som man hittar i Ryssland och på många andra ställen i Östeuropa. Katedralen är i mångt och mycket en turistattraktion men är för många ester även en symbol för Sovjets/Rysslands förtryck. Katedralen förstördes nästan 1924 men har sedan dess återställts.

Ockupationsmuseet: Estland har genomlidit ockupationer av såväl Sovjet som Nazi-Tyskland. På museet beskrivs livet i Estland under de olika ockupationerna.

 Tallinns Stadsmur: Muren har tre olika torn med bra utsikt över staden. Inträdet kostar 3 Euro.

Tallinns Zoo: Djurparken ligger i Paldiski, lite utanför centrala Tallinn. Området är väldigt stort och huserar bland annat världens största samling av får och bergsgetter.

 Nationalmuseet KUMU: Ett mycket stort konstmuseum beläget i centrala Tallinn. Endast sett till arkitekturen är museet värt att besöka men museet huserar också en mycket sevärd konstsamling.

Tallinns Botaniska Trädgård: Trädgården ligger i utkanten av Tallinns östra del, cirka en mil från centrala staden. För trädgårdsintresserade är ett besök här ett måste. Botaniska trädgården har en stor samling växter, och i växthuset hålls alltid vårtemperatur vilket gör ett besök värt även på vintern.

Mat och Restauranger i Tallinn

Vill du äta estnisk mat finns det ett stort antal restauranger att välja mellan i Gamla Stan i Tallinn. Generellt sett är priserna där dyrare än i övriga staden men maten som serveras håller ofta hög standard. Många restauranger ligger exempelvis vid tidigare nämnda Raekoja Plats. Men i Tallinn finns det även många ryska restauranger samt influenser från andra före detta Sovjet-stater.

Dryck och Nattliv

Trots att Tallinn är relativt litet är staden känd för ett ha ett väldigt livligt nattliv. Det finns ett stort utbud av nattklubbar och barer. En öl brukar vanligtvis kosta mellan 2,5-4 Euro. Några av de mer kända nattklubbarna är bland andra X-Club, BonBon och Hollywood.

 Billiga hotell och vandrarhem i Tallinn

I Tallinn är det över lag ganska mycket billigare att bo på hotell och vandrarhem än i Sverige. Det man bör ha klart för sig är att vissa av de billigare hotellen är ganska enkla, och att man inte kan förvänta sig extrem fraicheur och renlighet. Därför kan det många gånger vara värt att uppgradera sig något i pris från de absolut billigaste alternativen. Kolla runt lite bland kundrecensioner och du kommer snabbt att se om det finns något allvarligt fel med hotellet.

Ett relativt bra och billigt hotell i Tallinn är Economy Hotel. Hotellet ligger väldigt centralt i staden, cirka fem minuters promenad från Tallins centralstation. Beläget i stadsdelen Põhja finns det ett stort antal barer och restauranger bakom hörnet. Rummen är stora och luftiga, dessutom relativt nyrenoverade. Här bor två personer i dubbelrum för cirka 260 kronor per natt. I detta rumspris ingår frukost.

För den som söker ett vandrarhem är det kanske ofta främst priset som spelar roll. Vill man bo billigast möjligt finns det ett stort antal bra vandrarhemsalternativ i Tallinn. Ett billigt alternativ är vandrarhemmet The Sleeping Maris. Där har man nära till ett stort antal sevärdheter i staden och cirka 20 minuters gångavstånd till stadens centrum. På The Sleeping Maris bor man för cirka 150 kronor per natt beroende på säsong.

Vad man generellt kan säga om hotell och vandrarhem i Tallinn är att priset mellan de två boendeformerna inte skiljer sig jättemycket. För er som är två kan det definitivt vara värt att boka ett hotellrum istället för plats i en sovsal på ett vandrarhem.

Säkerhet i Tallinn

Tallinn är generellt sett en ganska säker stad där man inte behöver oroa sig för kriminalitet. Men det finns några saker du bör se upp för. Risken att bli utsatt för ficktjuvar finns, speciellt i den gamla staden där många turister rör sig. Men även i kollektivtrafiken. I Tallinn finns det även en del taxichaufförer som blåser turister. Detta kan motverkas genom att exempelvis förhandla om priset i förväg.

Ett annat relativt vanligt brott i Tallinn skimning av kredit- och betalkort. Rör du dig på större och välkända stråk bör risken vara liten men är desto högre på exempelvis barer och nattklubbar. För att skydda dig mot detta är det bättre att ta ut kontanter ur en bankomat. Då Estland har Euro betalar du heller ingen uttagsavgift.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *