Turkisk lira eller euro?

Inför resan till Turkiet kan man göra mycket för att maximera sin reskassa. Många som redan varit i Turkiet vet att det på många ställen går bra att betala med Euro, men frågan är vad som egentligen är bäst att använda sig av, turkisk lira eller euro?

Som du som tidigare varit i Turkiet kanske märkt är det många som gärna tar betalt i Euro. Detta beror på att det ofta är en väldigt bra affär för försäljaren och en dålig affär för kunden att betala med euro i Turkiet. Väljer man att betala i euro får man vanligtvis betala kraftiga överpriser jämfört med betalning i turkisk lira. Därför bör du i alla lägen välja att ta med dig turkisk lira framför euro.

Undvik dyra växlingskontor

Tyvärr är fallet så att de flesta växlingskontor och banker i Sverige ger relativt dåliga kurser när man växlar in svenska kronor till turkiska lira. Det billigaste alternativet är utan tvekan att ta ut pengar ur bankomat på plats i Turkiet. Man tar då ut pengar till VISAs eller Mastercards kurser som är avsevärt lägre än växlingskontorens. Men man bör planera sina uttag lite grann. Många kortutgivare och banker tar nämligen en uttagsavgift på uttag i Turkiet. Denna brukar ligga på mellan 35-40 kronor lite beroende av vilken bank man har. Denna uttagsavgift slipper man dock om man skaffar ett betalkort specialanpassat för resor. Exempelvis korten nedan som ger dig kostnadsfria uttag och köp i utlandet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *