Växla hemma eller i Grekland?

Inför din resa till Grekland är denna fråga något som kan påverka din reskassa avsevärt. Svaret är att du definitivt bör se över att skaffa ett resekort för 0 kronor per år. Sedan Grekland övergick till Euro har det blivit mycket lätt att ordna det ekonomiska inför resan. Att växla kronor till euro på ett växlingskontor i Sverige är generellt sett en ganska dålig affär. Istället får du vanligtvis ganska mycket bättre växlingskurs när du antingen tar ut pengar på plats i Grekland eller helt enkelt handlar med ditt kort. Med de vanliga storbankerna betalar du då bara ett växlingspåslag på cirka 1,5-2% med de vanliga storbankerna. Räknar man med dagens växelkurs skulle en Euro med ditt kort i så fall kosta 9,3-9,4 kronor medan det hos exempelvis kosta 9,7 kronor. Men hemligheten ligger inte bara i att använda ditt vanliga kort. Med rätt resekort betalar du inga växlingsavgifter alls på köp och uttag utomlands, se nedan:

KortFördelar och Info
ica-kreditkortInga avgifter på köp och uttag i utlandet. 1% bonus hos ICA och 0,5% överallt samt 60 dagars räntefri kredit. Kortet kostar från 24 kr/månad.


ANSÖK

Vad du definitivt bör undvika när du reser till Grekland är att ta med dig svenska kronor i kontanter som du växlar in till euro där. Detta är vanligtvis en mycket dålig affär. I vissa fall kan det vara skönt, trots växlingskontorens valutakurser att ha med sig en liten summa kontanter när man landar. Som en liten backup om man exempelvis skulle behöva betala en taxi eller liknande och innan man kanske hittar en bankomat. Då kan det vara värt att växla in några hundralappar i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *