Växla pengar inför resan till Bulgarien

SVAR: Överväg att skaffa ett resekort för 0 kr per år för avgiftsfria uttag och kortköp i utlandet.

Ska du resa till Bulgarien finns det några saker du bör tänka på för att maximera din reskassa så mycket som möjligt. Det kan skilja tusenlappar beroende på vilket sätt du väljer att växla pengar på. Och att växla på växlingskontor är det absolut dyraste alternativet.

Bulgariens valuta heter Bulgariska Leva. En bulgarisk leva motsvarar på ett ungefär 5 svenska kronor. Att ta ut pengar ur bankomat i Bulgarien är normalt sett mycket bättre än att växla pengar hos en bank eller ett växlingskontor i Sverige.

Gör du ett bankomatuttag i Bulgarien kommer du få din kortleverantörs valutakurs, exempelvis VISA, vars kurs för bulgariska leva i dagsläget ligger på 4,75 svenska kronor. Jämför man detta med exempelvis växlingskontoret Forex dagskurs ser man att man hos dem betalar hela 5,06 kronor för en bulgarisk leva. Denna skillnad handlar om stora summor sett till hela din eller din familjs reskassa. Det du dock bör tänka på är att din bank med stor sannolikhet tar ut en kontantuttagsavgift varje gång du gör ett uttag i Bulgarien, som ofta brukar vara cirka 35 kronor. Därför är det bäst att göra några få stora uttag. Denna avgift slipper man helt undan med vissa betalkort, exempelvis Norwegians kreditkort, som dessutom är helt gratis.

KortFördelar och Info
ica-kreditkortInga avgifter på köp och uttag i utlandet. 1% bonus hos ICA och 0,5% överallt samt 60 dagars räntefri kredit. Kortet kostar från 24 kr/månad.


ANSÖK

Ett annat bra alternativ för att undvika att behöva växla på växlingskontor är att handla med ditt kort. Detta bör man förstås inte göra där det finns risk för att kortet blir kapat/skimmat eller liknande. Det man dock bör tänka på i det fallet är att många banker har ett valutapåslag på korttransaktionerna. Detta påslag varierar men brukar ligga på mellan 1,5-2% på Visas eller MasterCards valutakurser. Återigen slipper du helt dessa avgifter med Norwegians kreditkort.

Sedan finns det förstås tillfällen då man behöver lite kontanter i bulgarisk leva innan man reser iväg, exempelvis för en taxi från flygplatsen. Det man bör tänka på då är att växlingskontoren på flygplatserna i Sverige ofta tar ut högre växlingskurser än kontoren inne i stan. Växla därför i god tid och undvik sista minuten-växling. Vad man definitivt bör undvika är att växla svenska kronor till bulgariska leva på plats i Bulgarien. Detta blir ofta en mycket dålig affär och stora risker finns för att man blir lurad.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *