Växla pengar inför resan till Danmark?

SVAR: Överväg att skaffa ett resekort för 0 kr per år för avgiftsfria uttag och kortköp i utlandet.

Planerar du att resa till Danmark finns det några saker du bör tänka på för att få så stor reskassa som möjligt. Beroende på vilket sätt du väljer att växla pengar på kan mängden danska kronor du har med dig i reskassa skilja betydligt.

Danmarks valuta heter danska kronor och valutakursen är ungefär 1 dansk krona=1,24 svenska kronor. Vad man generellt kan säga är att det ofta blir mycket dyrt om du väljer att växla in svenska kronor till danska kronor på ett växlingskontor. Genom att jämföra växlingskontoret Forex säljkurs för en dansk krona om 1,31 SEK mot Visas växelkurs 1,24 SEK (den du får med ditt kort) ser man ganska snabbt att det blir en dålig affär att växla på ett växlingskontor.

KortFördelar och Info
ica-kreditkortInga avgifter på köp och uttag i utlandet. 1% bonus hos ICA och 0,5% överallt samt 60 dagars räntefri kredit. Kortet kostar från 24 kr/månad.


ANSÖK

Det finns flera alternativ till att växla pengar på ett växlingskontor. Vill du röra dig med kontanter i Danmark kan du alltid ta ut pengar ur bankomat. Detta är ofta det enklaste sättet att växla till sig pengar. Det man bör tänka på dock är att många av de traditionella bankerna tar ut en avgift för kontantuttag. Den brukar vanligtvis ligga runt 40 kronor. Med andra ord bör man då göra få och stora uttag. Kontantuttag kan du göra helt gratis i utländsk valuta med exempelvis Norwegians betalkort. Ett kort som dessutom har 0 kronor i årsavgift.

Vad som vidare är en bra idé jämfört med att växla pengar är att betala med ditt kort. Har du kort hos någon av de vanliga bankerna sker då ofta ett valutapåslag på köpbeloppet. Den brukar variera mellan 1-2% men är gratis med exempelvis Norwegians kort. Självklart bör du aldrig betala med kort om du är på ett ställe där detta känns osäkert, i dessa fall är det bättre att ta ut ur bankomat och röra sig med kontanter.

Vad man i näst intill alla lägen bör undvika är att ta med sig svenska kontanter och växla in dessa till Danska kronor i Danmark. Likt om man gör det motsatta i Sverige blir det ofta en mycket dålig affär att växla in utländsk valuta på ett växlingskontor. Man brukar då betala en hög engångsavgift och sedan dessutom få en urusel växelkurs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *